søndag den 30. juli 2017

Low fodmap "rugbrød"


Jeg har tænkt længe over det her indlæg - ikke så meget over opskriften, for den fik jeg tilpasset til min smag efter et par gange, men mere over at dele noget så privat som mine problemer med maven med jer.

For mig er det helt utroligt privat, når min mave driller mig. Det er ikke noget, jeg fortæller andre ret meget om - jeg kan godt nævne, at jeg har ondt i maven, men jeg går aldrig i detaljer. Og det gør jeg aldrig, fordi jeg synes at det er lidt pinligt. Altså det er pinligt, at jeg får ondt i maven og bliver voldsomt oppustet, når jeg har spist. Det er også pinligt, at jeg har meget luft i maven og derfor må kæmpe for ikke at komme til at slå en prut, når jeg er sammen med andre mennesker. Det er også pinligt, at jeg veksler mellem at være forstoppet og at have diarre. Og at jeg ofte har halsbrand, kvalme og en følelse af at have en klump i halsen, som ikke kan synkes væk. Og det er pinligt, at mine problemer med maven går ud over mit sociale liv.

Lidelsen hedder IBS (på dansk irritabel tyktarm) og rigtig mange danskere lider heraf i forskellige grader. For mit vedkommende har jeg haft symptomerne, siden jeg var 16-17 år. Jeg har prøvet mange forskellige ting, som syreneutraliserende medicin, afføringsmidler, motion. Jeg har talt med min læge mange gange og jeg har i perioder troet, at det var pga. stress eller psyken, at min mave drillede mig.

I foråret, efter en lang periode med rigtigt mange maveproblemer, tog jeg kontakt til en diætist og hun startede mig op på low fodmap diæten. Diæten er udviklet af det australske universitet Monash og består i, at man i en 6 ugers periode udelukker alle de ting fra ens kost, som indeholder mange fodmaps. Fodmaps er flere forskellige slags kulhydrater, som kan give mennesker med IBS problemer med luft, diarre, forstoppelse, halsbrand mv. Monash Universitetet tester forskellige slags fødevarer og har udarbejdet en liste over hvilke fødevarer, der er low fodmap og hvilke man skal undgå.

I princippet er jeg ikke tilhænger af, at man udelukker fødeemner fra sin kost - og det her er IKKE en kur - men denne diæt er videnskabeligt gennemtestet og det har gjort en forskel for mig.

Efter de 6 ugers udelukkelse, skal man til at genindføre fødeemner, som har et højere indhold af fodmaps - det er her, man skal til at finde ud af, hvilke fødevarer, man kan tåle og hvilke man skal holde sig fra/spise i begrænsede mængde.

Én af de fødevarer jeg har fundet ud af, at jeg skal holde mig fra, er desværre rugbrød. Jeg har altid elsket rugbrød og kunne godt spise 2-4 skiver på én dag. Men da jeg ville genindføre det, fik jeg voldsomme mavesmerter og diarre allerede efter kun 1/2 skive.  Så rugbrød er, for nu, no-go.

Jeg har fundet denne opskrift på "rugbrød" hos glutenfriforbegyndere.dk og har tilpasset den til low fodmap og til min smag. Det minder rigtig meget om rigtigt rugbrød og smager dejligt.

Low fodmap "rugbrød"

15 g gær
150 speltsurdej
6 dl vand
2 spsk husk
1 1/2 tsk salt
100 g hørfrø
100 solsikkefrø
100 g græskarkerner
100 g boghvedeflager
100 g risflager
100 g fint majsmel
50 g boghvedemel
50 g speltmel (fuldkorn)
1 spsk brændt maltmel
1 spsk citronsaft
1 spsk mørk sirup


  1. Rør gær, vand, surdej, sirup, salt og husk sammen. Stil det til side i 10 min.
  2. Tag en anden skål og vej de tørre ingredienser af.
  3. Efter 10 min er blandingen med gær og husk blevet lidt tykkere og nu skal du komme alle de tørre ingredienser og citronsaften heri. Rør godt sammen.
  4. Smør en brødform.
  5. Hæld dejen heri og dæk med en plastikpose.
  6. Stil lunt til hævning i 1-2 timer (skal hæve 30-40%).
  7. Varm ovnen op til 175 grader og stil brødformen ind på risten.
  8. "Rugbrødet" bages i 50-55 min (hvis du vil være sikker på, at brødet er færdigbagt, så mål temperaturen inde i brødet. Den skal være 97-99 grader, når brødet er færdigt).
  9. Afkøl brødet på en bagerist.
Tip:
Hvis du er eliminationsfasen, så kan du erstatte speltmel med 50 g boghvedemel og udelade speltsurdejen. Hvis du har fundet ud af, at du tåler speltmel i små mængder, bør du ikke have problemer med speltmelet.

Brødet har ikke særlig lang holdbarhed, men kan med fordel skæres i skiver, som pakkes ind i husholdningsfilm to og to og fryses ned. Så kan du tage de stykker op du skal bruge og slipper for muggent brød.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar - så bli'r jeg glad!