søndag den 30. juli 2017
Low fodmap "rugbrød"
Jeg har tænkt længe over det her indlæg - ikke så meget over opskriften, for den fik jeg tilpasset til min smag efter et par gange, men mere over at dele noget så privat som mine problemer med maven med jer.
For mig er det helt utroligt privat, når min mave driller mig. Det er ikke noget, jeg fortæller andre ret meget om - jeg kan godt nævne, at jeg har ondt i maven, men jeg går aldrig i detaljer. Og det gør jeg aldrig, fordi jeg synes at det er lidt pinligt. Altså det er pinligt, at jeg får ondt i maven og bliver voldsomt oppustet, når jeg har spist. Det er også pinligt, at jeg har meget luft i maven og derfor må kæmpe for ikke at komme til at slå en prut, når jeg er sammen med andre mennesker. Det er også pinligt, at jeg veksler mellem at være forstoppet og at have diarre. Og at jeg ofte har halsbrand, kvalme og en følelse af at have en klump i halsen, som ikke kan synkes væk. Og det er pinligt, at mine problemer med maven går ud over mit sociale liv.
Lidelsen hedder IBS (på dansk irritabel tyktarm) og rigtig mange danskere lider heraf i forskellige grader. For mit vedkommende har jeg haft symptomerne, siden jeg var 16-17 år. Jeg har prøvet mange forskellige ting, som syreneutraliserende medicin, afføringsmidler, motion. Jeg har talt med min læge mange gange og jeg har i perioder troet, at det var pga. stress eller psyken, at min mave drillede mig.
I foråret, efter en lang periode med rigtigt mange maveproblemer, tog jeg kontakt til en diætist og hun startede mig op på low fodmap diæten. Diæten er udviklet af det australske universitet Monash og består i, at man i en 6 ugers periode udelukker alle de ting fra ens kost, som indeholder mange fodmaps. Fodmaps er flere forskellige slags kulhydrater, som kan give mennesker med IBS problemer med luft, diarre, forstoppelse, halsbrand mv. Monash Universitetet tester forskellige slags fødevarer og har udarbejdet en liste over hvilke fødevarer, der er low fodmap og hvilke man skal undgå.
I princippet er jeg ikke tilhænger af, at man udelukker fødeemner fra sin kost - og det her er IKKE en kur - men denne diæt er videnskabeligt gennemtestet og det har gjort en forskel for mig.
Efter de 6 ugers udelukkelse, skal man til at genindføre fødeemner, som har et højere indhold af fodmaps - det er her, man skal til at finde ud af, hvilke fødevarer, man kan tåle og hvilke man skal holde sig fra/spise i begrænsede mængde.
Én af de fødevarer jeg har fundet ud af, at jeg skal holde mig fra, er desværre rugbrød. Jeg har altid elsket rugbrød og kunne godt spise 2-4 skiver på én dag. Men da jeg ville genindføre det, fik jeg voldsomme mavesmerter og diarre allerede efter kun 1/2 skive. Så rugbrød er, for nu, no-go.
Jeg har fundet denne opskrift på "rugbrød" hos glutenfriforbegyndere.dk og har tilpasset den til low fodmap og til min smag. Det minder rigtig meget om rigtigt rugbrød og smager dejligt.
søndag den 23. april 2017
Saftig kage med squash - uden smør!
Det er jo egentlig nemt nok at bage en god kage, når man må fylde den med smør, fløde og chokolade, men hvordan laver man en kage, som folk også vil gide at spise, når man sparer på ovennævnte?
Først og fremmest er det vigtigt, at finde noget, der kan erstatte smagen af fedt og chokolade. Det kan fx. være krydderier og skal fra citrusfrugter.
Det er også ret vigtigt, at kagens konsistens er blød og lækker. Man kan sagtens bage kager helt uden fedtstof. De har bare en tendens til at blive lidt gummiagtige i konsistensen og er allerbedst som fx. lagkagebunde. Men vil man gerne have en kage, som har en blød og saftig konsistens, så kan man fx. tilsætte kærnemælk til dejen. Olie kan bruges som erstatning for smør og her er det ikke nødvendigt med ret meget olie; 1/2 dl. er ofte nok til en hel kage.
I dag har jeg bagt en squashkage - det er altid en god ide, at tilsætte frugt og grønt til kager uden ret meget fedtstof, da de er med til at gøre kagen lækker saftig. Jeg har tilsæt lidt revet limeskal som smagsgiver - det løfter virkeligt smagen, men kan du ikke finde lime, så brug fx. appelsin- eller citronskal.
Kagen er tæt og fyldt med smag, så et enkelt stykke er nok til at tilfredstille kagetrangen - for selv om kagen er fedtreduceret, så indeholder den stadig en del kalorier og kan ikke bare spises uhæmmet.
torsdag den 6. april 2017
Mandelkage med appelsin - uden smør!
Jeg elsker kage!
Næsten al slags kage finder nåde for mit blik; pund-til-pund kager, tunge brownies, sprøde småkager og luftige kager med pisket dej.
Men det sætter sig altså sine spor, når man elsker kage så meget som jeg, så jeg har været på jagt efter kageopskrifter, hvor kalorieindholdet ikke er så højt.
Jeg ville gerne have en kage, som minder om rigtig kage, så jeg har ikke kigget på opskrifter, hvor sukker er erstattet med fx. sødemiddel eller tørrede frugter og jeg har heller ikke gået efter, at kagen skulle være glutenfri (ikke fordi, der er noget i vejen med det, men det har været ikke været mit fokus). Til gengæld har jeg fokuseret på, at der ikke skulle være ret meget fedtstof i kagen og hvis der var fedtstof i, så skulle det være af den gode umættede slags.
Den første jeg har prøvet af er denne sandkage med mandler og masser af appelsin. Den har en skøn smag af appelsiner og så er der lidt at tygge på i form af finthakkede mandler. Og så er den godkendt af både mand og børn, hvilket jo egentlig er det allervigtigste!
Der er til 12 personer i kagen og hvert stykke indeholder 180 kcal.
onsdag den 15. februar 2017
Bløde og luftige gulerodsbrud
De lækreste gulerodsbrud!
Der er lidt arbejde i at lave dem, men det er det hele værd efter min mening.
Rigtig god fornøjelse!
søndag den 8. januar 2017
Knasende sprøde knækbrød
Forestil dig sprøde, knasende knækbrød fyldt med kerner, frø, mandler og masser af god smag....
Sådan nogle, som man kan spise til ost eller lidt spansk pølse eller som er gode at have med i skole eller på arbejde som et mellemmåltid eller som man bare spiser som en snack i stedet for chips.
Sådan nogle knækbrød har jeg bagt i dag....
Sådan nogle, som man kan spise til ost eller lidt spansk pølse eller som er gode at have med i skole eller på arbejde som et mellemmåltid eller som man bare spiser som en snack i stedet for chips.
Sådan nogle knækbrød har jeg bagt i dag....
lørdag den 7. januar 2017
Valnøddebrød
En oprydning i mine køkkenskuffer afslørede, at jeg havde en kæmpepose valnødder liggende, som efterhånden trængte til at blive spist. Jeg brugte lidt af posen juleaften til en rødkålssalat, men der var stadig mange tilbage, så efter lidt inspirationssøgning på nettet, valgte jeg at bage et valnøddebrød.
Brødet blev rigtigt lækkert og saftigt med en skøn smag fra valnødder og mørk øl.
Brødet er koldthævet og skal derfor planlægges et døgn i forvejen.
Valnøddebrød (1 stk.)
10 g gær
2 spsk. surdej
2 dl. mørk øl
3 dl koldt vand
150 g grofthakkede valnøddekerner
1 1/2 tsk. salt
2 tsk honning
2 spsk. brændt maltmel
250 g fuldkornsspelt
350 g hvedemel
- Start med at riste valnødderne let på en lun pande.
- Udrør gær og surdej i vand og øl.
- Tilsæt mel, fuldkornsmel og maltmel
- Tilsæt de afkølede valnøddekerner
- Tilsæt salt og honning.
- Rør dejen godt igennem (evt. på en røremaskine)
- Kom dejen op i en smurt brødform.
- Dæk med en frysepose.
- Stil til hævning i køleskab i 18-24 timer
- Stil brødet i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader og bag brødet i 45 min.
- Afkøl brødet på en bagerist og spis med koldt smør og en god ost.
Velbekomme!
Abonner på:
Opslag (Atom)